top of page

Hoe creëer je een Wabi Sabi stijl?

Wabi-sabi is een Japanse filosofie die de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en onvolledigheid waardeert. Het viert de natuurlijke cyclus van groei, verval en dood, en vindt schoonheid in dingen die eenvoudig, bescheiden en pretentieloos zijn.


Wabi Sabi heeft dus een enorme link met de voor de natuur. Als je dit naar de inrichting van een huis vertaald betekent dat een rustig, aards kleurpalet en pure (natuurlijke) materialen. Verschillende beige, zand- en bruintinten zijn vaak de basis. Dit kan je perfect combineren met een paar accent kleuren, zolang ze maar niet schreeuwerig zijn. Ik gebruik vaak ook groen als accent kleur en soms een keer roze of rode tinten. Grijs wordt ook veel gebruikt in een Wabi Sabi interieur. Wanneer ik dat doe kies ik wel voor de warme grijstinten.

Vaak vinden mensen het lastig om de interieurstijl toe te passen. Een belangrijke stelregel is dat je vooral geen symmetrie hoeft toe te passen. Daarom zie je ook vaak organische vormen terugkomen, maar pas op dat je niet overdrijft.

Het gebruik van materialen met mooie structuren is ook een echte must . Zitten er grote nerven in het hout? Heb je een betonnen vloer met her en der een deuk of een kras. Dan hoef je die niet weg te schuren of te laten repareren. Door met andere vormen en materialen te spelen krijg je een prachtige eenheid.


Sommige materialen worden met de jaren mooier en worden daarom vaak toegepast in de Wabi Sabi stijl. Denk hierbij aan geoxideerd ijzer of tweedehands bakstenen waar al wat hoekjes af zijn; in deze materialen zie je de jaren, en met de jaren wordt het alleen maar mooier.


Vind nog meer favoriete foto's van deze woonstijl op mijn Pinterest!

26 weergaven0 opmerkingen
bottom of page